Hankkeet
Rovala-Opisto on mukana useissa kehitys- ja koulutushankkeissa. Tutustu hankkeisiin alla.
APPI – Aikuisten perustaitojen osaamismerkkien pilotointi kansanopistoissa

Tavoitteena on kehittää pysyvä toimintamalli osaamismerkkikoulutusten järjestämiseen vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Tavoitteena on vahvistaa osallistujien perustaitoja valittujen kansallisten osaamismerkkien avulla (digitaidot, numero- ja taloustaidot sekä vuorovaikutus- ja hyvinvointitaidot). Rovala-Opisto pilotoi Digitaidot-osaamismerkkejä.
APPI-hanketta hallinnoi Peräpohjolan opisto, lisäksi yhteishankkeessa ovat mukana Alkio-opisto, Kainuun Opisto, Pohjois-Savon opisto, Rovala-Opisto ja Step-koulutus.

Toteutusaika: 1.4.2025-30.9.2027
Rahoittava viranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Lisätietoja: Helena Korteniemi, 040 7140 153, helena.korteniemi@rovala.fi

Strategiarahoituksella toteutettavat hankkeet

Digikyvykkyys
Digitaalisen kyvykkyyden kehittäminen on Strategiahanke, jota koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Hankkeen toiminta keskittyy koulutuksen järjestäjien omaan kehittämistoimintaan. Hankkeeseen osallistuu 99 ammatillisen koulutuksen järjestäjää.
Rovala-Opistossa toiminnan tavoitteena on henkilöstön digiosaamisen kartoittaminen, koulutuksien järjestäminen henkilöstölle, digiosaamisen toimintasuunnitelman päivitys ja verkostotyö
Toteutusaika: 1.12.2024-31.5.2027
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Rovala-Opistossa hankkeesta vastaa: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi

Strapetsi II
Rovala-Opisto on mukana valtakunnallisessa Strapetsi II hankkeessa, jossa on mukana 90 koulutuksen järjestäjää. Verkostoa koordinoi Turun kaupunki ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeessa kehitetään strategista ja pedagogista johtamista.
Hankeaika: 1.12.2024-31.5.2027
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Rovala-Opistossa hankkeesta vastaa: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi
Vierko2

Vierko 2 on valtakunnallinen strategiahanke, jota koordinoi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda ja ruotsinkielisen koulutuksen osalta Yrkesakademi i Österbotten. Mukana on 71 osganisaatiota.
Vierko 2 hankkeessa jatketaan vieraskielisen opetuksen ja ohjauksen käytänteiden kehittämistä. Rovala-Opistossa keskitymme opettajan rooliin opiskelijan kielitietoisen polun kehittäjänä, selkokielisen materiaalin tuottamiseen sekä S2 pedagogiikkaan.
Toteutusaika: 1.12.2024- kevät 2027
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Rovala-Opistossa hankkeesta vastaa: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi
Opetushallitus rahoittaa ammatillisen koulutuksen kahta hanketta, joita tehdään kansanopistojen kanssa yhteistyössä. Näitä hankkeita ovat: OTUKA ja SOKKA
SOKKA
Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus on kansanopistojen ammatillisen koulutuksen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on edistää monipuolipuolisesti opiskelijoiden ja opistoyhteisöjen hyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa. Hanke on käynnissä 19.12.2022-30.4.2025 ja sitä rahoittaa Opetushallitus.
Hanketta koordinoi Suomen Kansanopistoyhdistys ja siinä ovat mukana seuraavat kansanopistot: Etelä-Pohjanmaan Opisto, Haapaveden Opisto, Itä-Karjalan kansanopisto, Jyväskylän kristillinen opisto, Kalajoen Kristillinen Opisto, Kankaanpään opisto, Karstulan Evankelinen Opisto, Paasikivi-Opisto, Peräpohjolan Opisto, Pohjois-Savon opisto, Raudaskylän Kristillinen Opisto, Rovala-Opisto, STEP-koulutus, Suomen Nuoriso-opisto sekä Valkealan kristillinen kansanopisto.
Hankkeen tehtävänä on:
- Opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamistoiminnan vahvistaminen
- Oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin tukeminen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi
- Hyvinvointijohtamisen kehittäminen
Hankkeen tavoitteena on tarkemmin:
- Vahvistaa opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, oppilaitosyhteisöjen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä hyvinvointijohtamista.
- Laatia systemaattinen ja jatkuvasti kehittyvä toimintamalli hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.
- Vahvistaa johdon ja henkilöstön moninaisuusosaamista opiskelijoiden resilienssin, mielenterveyden ja moninaisuuden tukemisessa.
- Uudistaa oppilaitosten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat sekä laatia teemoista opintokokonaisuus.
- Kehittää toimintakäytänteitä, joita pilotoidaan oppilaitoksissa ja parastetaan ja levitetään yhdessä.
- Koota tulokset Ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin toimintakäsikirjaan ja AOE.fi -palveluun.
- Hyödyntää edellisten Oikeus Osata -hankkeiden malleja, ottaa mukaan uusia toimijoita ja kehittämiskohteita sekä juurruttaa uusia käytänteitä oppilaitoksiin.
- Vahvistaa sidosryhmäyhteistyötä.
- Edistää ammatillisen koulutuksen oppilaitosyhteisöjen hyvinvointia ja sosiaalista kestävyyttä.
Hankkeen tulokset ja toimintamallit kootaan hankkeen aikana Ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin toimintakäsikirjaan. Löydät toimintakäsikirjan Kansanopistoyhdistyksen Peda.net -sivustolta.
Seuraa hankkeen kehittämistyötä tällä verkkosivulla ja sosiaalisessa mediassa #kansanopistossavoidaanhyvin
Hankkeen rahoittajana on Opetushallitus.
Toteutusaika: 19.12.2022-30.4.2025
Lisätietoja hankkeesta: koordinaattori Anni Henricson, anni.henricson(at)kansanopistot.fi
Rovala-Opistossa hankkeesta vastaa: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi
Menneet hankkeet
OTUKA
OTUKA Oppimisen tuki kansanopistoissa – Ammatillisen koulutuksen ohjaus ja tuki prosesseista käytäntöön

OTUKA -hankkeessa ammatillista koulutusta järjestävät kansanopistot laativat yhtenäiset prosessit ja toimintamallit oppimisen tuen systemaattiseen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin kansanopistoissa. Painopisteenä ovat henkilökohtaistaminen, työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikainen ohjaus ja tuki sekä henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Oppimisen tuen järjestämisessä huomioidaan asuntolatoiminta ja moniammatillinen yhteistyö. Opiskelijat huomioidaan oman hyvinvoinnin ja tuen tarpeiden asiantuntijoina.
Hankkeen tavoitteena on luoda eri tyyppisten kansanopistojen hyödynnettävissä olevia oppimisen tuen prosesseja ja malleja. Hankkeessa seurataan hallitusohjelman mukaista oppimisen tuen kehittämistä ja huomioidaan tulevat muutokset. Tuloksia ja tuotoksia esitellään kansanopistojen yhteisissä tilaisuuksissa ja alueellisissa verkostoissa.
Hanketta hallinnoi Etelä-Pohjanmaan Opisto, lisäksi yhteishankkeessa mukana ovat Kanneljärven opisto, Haapaveden Opisto, Peräpohjolan Opisto, Kiteen Evankelinen Kansanopisto ja Rovala-Opisto.
Hankkeen rahoittajana on Opetushallitus.
Tavoitteet
- Laaditaan toimiva oppimisen tuen järjestelmä kansanopistoon Tuloksena on oppimisen tuen kokonaissuunnitelma, jonka muodostavat opintojen henkilökohtaistaminen (sis. opinto- ja uraohjaus ja erityinen tuki), työelämässä oppiminen sekä muut opiskelijan opiskeluvalmiuksia ja hyvinvointia tukevat toimet.
- Laaditaan kansanopistoille yhteinen oppimisen tuen kartoittamisen toimintamalli sekä kuvataan menetelmät, joiden avulla oppimisen tuen eri osa-alueita kartoitetaan eri tutkinnon suorittamisen vaiheissa.
- Vahvistetaan ammatillista koulutusta järjestävien kansanopistojen toimintakulttuuria kehittämällä henkilöstön osaamista oppimisen tukeen liittyen. Selkiytetään eri toimijoiden rooleja oppimisen tuen prosessissa sekä kehitetään erityisopettajan konsultatiivista roolia kansanopistoissa.
- Kehitetään ja jaetaan yhteisiä oppimisen tuen toimintamalleja hankkeeseen osallistuvien kansanopistojen kanssa. Jaetaan hankkeen tuloksia ja tuotoksia koko kansanopistoverkostolle erilaisissa kansanopistojen yhteisissä tilaisuuksissa sekä verkostofoorumeissa.
Hankkeen toteutusaika: 8.12.2023-30.6.2025
Lisätietoja: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi
Otuka hankkeen yhteydessä tehdyt videot: ravintola Rose, asuntola ja toimisto.
OHR -toimimaan 1 ja 2

Opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut Opiskeluhuollon kehittämistä jo kahdella eri hankerahoituksella.
OHR toimimaan 1
Hankkeessa on luotu yhteisöllisen opiskeluhuollon vuosikello, eli aikataulutettu se, miten opiskeluhuolto vuoden aikana toimii ja miten yhteiset tapahtumat, toiminnot ja koulutukset nivoutuvat osaksi opiskeluhuollollista kokonaisuutta. Hankkeessa luotiin myös menetelmiä opettajien, opiskelijoiden ja henkilöstön sitouttamiseksi osaksi opiskelijahuoltotyötä. Hankeen aikana on kehitetty opiskeluhuoltoa, järjestetty hyvinvointiviikkoa ja esitelty hyvinvoinnin vuosikelloa kansanopistoverkostossa ja Lapin hyvinvointialueen yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.
Toteutusaika: 1.1.2023-31.7.2024
OHR toimimaan 2
Tavoitteena on rakentaa jatkumo opiskelijan hakeutumisesta opintojen loppuun saattamiseen ja luoda malli, miten ja millaisilla menetelmillä opiskeluhuolto voisi toimia opiskelun eri vaiheissa yksilö- ja ryhmätasolla. Toimintamalli luodaan osaksi ammatillista kasvua. Edellisessä hankkeessa aloitettu mielenterveystyön ja pedagogisen työn yhdistäminen osaksi oppimisprosessia jatkuu siten, että saatuja kokemuksia ja menetelmiä kehitetään edelleen ja vahvistetaan opiskelijoiden osallisuutta prosessin aikana. Lisäksi menetelmää testataan myös toisessa kasvatus- ja ohjausalan koulutusta järjestävässä kansanopistossa. Otamme vastaavasti käyttöön heidän luomaansa toimintatapaa ja jatkojalostamme tuotettuja malleja, menetelmiä ja toimintatapoja.
Toteutusaika: 01.08.2024-31.07.2025
Rovala-Opistossa hankkeesta vastaa: Sari Laatikainen p. 040 718 0085 sari.laatikainen@rovala.fi
Lisätietoja:
040-4873010 toimisto
rovala-opisto(at)rovala.fi