orange background

Mitä Rovala on?

Rovalan Setlementti ry Setlementtityötä vuodesta 1923

Rovalan Setlementti ry on voittoa tavoittelematon, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys. Rovalan Setlementti ry:n monipuoliset toimintamuodot tarjoavat jokaiselle meistä mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen, ihmisyyteen kasvamiseen ja elämänhallintaan.

Rovalan Setlementti on Suomen toisiksi vanhin Setlementti ja se on toiminut ihmisten elämän muutoksessa mukana jo vuodesta 1923. Rovalan perusta on Lapin suurissa metsätyösavotoissa, joille tuli metsätyömiehiä kaikkialta. Tarvittiin metsätyömieskoti jonne ”jätkät” kokokontuivat ja josta he sitten lähtivät savotoille.

Sivistyksen jakaminen, sosiaalisen arvostuksen ja yhteenkuuluvuuden rakentaminen ovat olleet alusta asti Rovalan Setlementin perusarvoja, mm. savotoille kuljetettiin matkakirjastoja ja kirjelähetyksiä.  Alusta asti myös kansalaisopistotoiminta on ollut Rovalan Setlementti ry:n toimintaa.

Edelleen toimintaa ohjaavina perusarvoina ovat asiakaslähtöisyys, yhteisöllisyys, luottamus ihmiseen, yksilön oikeuksien kunnioittaminen sekä avoimuus.

Toiminta-ajatus

Rovalan Setlementti kehittää ja toteuttaa yhteiskunnan tarpeista lähtevää palvelua vapaan sivistystyön ja muun koulutuksen sekä sosiaalisen työn ja terveyttä edistävien palveluiden alueilla. Toiminta-ajatusta toteutetaan edistämällä inhimillistä ja yhteiskunnallista tasa-arvoa, humaanisuutta ja kansainvälistä vuorovaikutusta.

Setlementtityö – Rohkeasti ihmisen puolella

Rovalan Setlementti ry:n Toimintamuodot

Koulutuspalvelut

 • Rovaniemen kansalaisopisto
 • Rovala-Opisto
 • Aikuisten perusopetus

Ikäihmisten palvelut

 • Jokkakallion asumispalvelukeskus
 • Palosalmi-koti
 • Vuokratalot eläkeläisille ja erityisryhmille
 • Kiinteistö Oy Rovalan Asunnot

Sosiaaliset palvelut

 • Jokkatupa – Päivätoimintaa mielenterveyskuntoutujille
 • MoniNet – Monikulttuurinen kohtauspaikka
 • Oodi – Osallisuuskeskus
 • Riku – Rikosuhripäivystys
 • Rovaniemen, Ranuan ja Posion sovittelutoimisto

Setlementtiliitto

Setlementtiliiton logo

Vuonna 1918 perustettu Suomen Setlementtiliitto on sivistys- ja sosiaalityötä tekevä elämänkulkujärjestö, jonka muodostavat 39 paikallista setlementtiä ympäri Suomen.

Setlementtiliikkeen palveluksessa on runsaat 3 200 ammattilaista ja heidän kanssaan setlementtityötä tekee iso joukko vapaaehtoisia. Kaiken kaikkiaan setlementtityö koskettaa yli 117 000 Suomalaista vuosittain

Suomen Setlementtiliitto on setlementtiliikkeen keskusjärjestö sekä kansalaisjärjestö, jonka toiminta-alue kattaa koko elämän kirjon sivistystyöstä sosiaalisiin palveluihin.

Setlementtiliike on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä voittoa tavoittelematonta toimintaa. Ovet ovat avoinna kaikille. ​

Setlementtiliiton perustehtävä on edistää setlementtiarvojen mukaista toimintaa, tukea paikallisia setlementtejä asiantuntijapalveluilla sekä koordinoida valtakunnallisia hankkeita.

Lue lisää: Suomen Setlementtiliitto

Setlementtiliikkeen videoita:
Setlementti naapurina
Setlementtiliike – Kertomus rohkeudesta

Rovalan Setlementti kuuluu myös kansainväliseen setlementtiliittoon IFS:ään (International Federation of Settlements and Neighbourhood Centres).

IFS International Federation of Settlements and Neighbourhood Centres logo
Rovala vuonna 1932. Kuva: Uusi Sähkövalokuvaamo, Rovaniemi
Kahvihetki Palosalmen vanhassa pirtissä 1950-luvulla. Kuva: Rovalan kokoelmat